Abdulhai Alali, 17 jaar

“Niemand geloofde in me en niemand ondersteunde mij, noch mijn vrienden, noch mijn school. Mijn docenten van de ISK school waar ik les volgde, waren er niet van overtuigd dat ik aan de universiteit kan beginnen op zo’n jonge leeftijd. Sterker nog, toen ik ze vertelde over mijn ambities om aan de universiteit te studeren, moesten ze erom lachen en zeiden ze dat het echt niet ging lukken. Helaas onderschatten zij mijn capaciteiten en wilde ze mij naar het MBO sturen, omdat ik geen diploma’s heb uit mijn land van herkomst. Maar ik wilde mijn dromen waarmaken, dus ik heb destijds niet geluisterd..” Aldus Abdulhai.

Abdulhai is een Syrische jongeman die sinds 2017 in Nederland woont. Toen Abdulhai 15 was en net in Nederland was aangekomen, heeft hij een app zelf ontwikkeld die op Google Play te vinden is. De app is voor Syriërs in Nederland en bevat zowel Syrisch als Nederlands nieuws en ook kan je er de Nederlandse taal op oefenen. 

Abdulhai heeft erg veel passie voor programmeren en is getalenteerd en wilt daarom graag aankomend jaar ‘Data science and Knowledge Engineering’ studeren aan de Universiteit van Maastricht. Voor deze studie heeft hij VWO certificaten van de vakken Wiskunde B en Engels (IELTS) nodig. Hij volgt deze vakken bij Edu4u en heeft zijn Wiskunde B certificaat al in de pocket en is bezig met Engels. Elk weekend legt hij 225 km af om vanuit Gulpen naar Amsterdam te reizen en de lessen van Edu4u bij te kunnen wonen. 

“ Mijn droom is om te bewijzen dat Syriërs echt kunnen bijdragen aan dit mooie land. Wij zijn hier niet gekomen om hier te wonen en niets te doen. Wij willen helpen dit land nog mooier te maken en ik geloof erin dat wij dit met al onze talenten kunnen waarmaken. Ik heb zoveel ideeën en ik kan niet wachten om die te kunnen realiseren. Ik wil graag programmeren en dingen kunnen ontwikkelen die er voor zorgen dat mensen geholpen kunnen worden.”

Mustafa Fahham, 20 jaar oud uit Idlib.

“Tandartsassistent was goed maar ik geloof dat ik meer kan dan assistent zijn.”

Mustafa kwam drie jaar geleden naar Nederland uit Idlib waar hij tot havo 2 had gestudeerd. “Het was een lange, moeilijke weg voor mij om te gaan studeren in Nederland, het begon bij de ISK. Daar konden zij het niveau van de studenten niet goed bepalen waardoor ik van hen moest beginnen op het MBO, maar hier was ik het niet mee eens en toen heb ik mij uitgeschreven en mij aangemeld voor de MBO 4-opleiding tot tandartsassistent. Bij de ISK werd altijd tegen ons gezegd dat MBO 4 een te moeilijk niveau voor ons zou zijn, maar het viel mij mee, het was makkelijk voor mij om te doen. Ik wou gewoon naar het HBO, dus ik heb mij aangemeld voor een schakelklas waar ik een havodiploma kon halen, maar ik was niet toegelaten door de eisen die zij stellen. Daar hadden zij mij geadviseerd om het CCVX-examen te doen zodat ik naar het HBO kan.

Toevallig las ik op Facebook over Edu4u en ik werd meteen enthousiast en ik voelde mij aangesproken en dacht: “dit is de weg die ik zoek”, dus ik heb mij toen uitgeschreven bij het MBO 4 en ging aan de slag bij Edu4u. Bij Edu4u voel ik mij begrepen, de docenten komen ook uit Syrië, ze weten wat wij hebben meegemaakt en wat wij nodig hebben. Wij begrijpen elkaar erg goed.

Ik wil richting de zorg blijven omdat ik opgegroeid ben met ouders die beiden dokter zijn en ik graag net als hen wil zijn. Mensen die niet over Edu4u weten volgen vaak een lange weg totdat ze aan een goed studie die bij hun past kunnen beginnen.

Mustafa zit nu 8 maanden bij Edu4u en hij woont in Leiden.

Saly Al Betar, 22 jaar uit Damascus.

Twee en een half jaar geleden is Saly uit Dasmascus gevlucht. In Damascus studeerde zij aan de havo, richting economie maar door de oorlog kon zij haar studie niet afronden. Momenteel woont zij in Alphen aan Den Rijn waar zij een mbo-2-niveau opleiding in de zorg volgt. Sinds 6 maanden volgt zij in het weekend de cursussen wiskunde B en natuurkunde bij Edu4U.

“Via vrienden hoorde ik over Edu4U en ik was meteen heel enthousiast om te beginnen, omdat het via Edu4U makkelijker is om toegelaten te worden tot een studie aan de universiteit. Ik heb vaak geprobeerd om mij aan te melden voor de universiteit, maar het lukte mij niet. Er zijn veel eisen waar ik niet aan kan voldoen omdat ik geen diploma’s heb en nog niet heel lang in Nederland woon. Edu4U kijkt niet naar je leeftijd of naar je diploma’s, ze geven jou de kans om je dromen waar te maken door jou te helpen een opleiding te gaan volgen op jouw niveau. Ik moest aan het mbo beginnen omdat ik geen andere keuze had maar het mbo is niet mijn niveau en het is een lange weg waar ik weinig van leer”.

Bij Edu4U word je geholpen met de vakken die jij nodig hebt om je aan te melden voor de studie die jij wil volgen. Er wordt veel aandacht aan jou besteed door de docenten. In Syrië was ik altijd bezig op het gebied van zorg, ik was assistent bij meerdere artsen en ik hou van bètavakken. Ik wil dokter worden om mensen te kunnen helpen die het minder goed hebben en hun zorg niet kunnen betalen. Vooral voor mensen uit mijn eigen land.


Ilhaam.

“Mijn naam Is Ilhaam, ik ben 34 jaar oud en ik kom uit Jemen. In Jemen heb ik Geneeskunde gestudeerd. Mijn droom is chirurg worden. Helaas moest ik negen jaar geleden mijn thuisland verlaten en ben ik naar Nederland gevlucht, waardoor ik niet verder kon studeren. In Nederland was ik acht jaar lang ongedocumenteerd: ik kon niet terug naar mijn thuisland en in Nederland kreeg ik geen vergunning. Het waren zware jaren; ik ging van AZC naar AZC (maar soms moest ik ook buiten AZC’s verblijven) en mocht eigenlijk niets doen. Toch wilde ik actief bezig zijn, zo was ik woordvoerder van de ‘Wij Zijn Hier’ groep en heb ik mijn best gedaan om een kijkje te kunnen nemen in de medische wereld hier. In 2017 zat ik, tijdens een stage die ik had geregeld, naast de huisarts. Ik kreeg toen een belletje van mijn advocaat en ik kon het nieuws niet geloven. Ik kreeg eindelijk een verblijfsvergunning! Ik was zo ontzettend blij..ik had zelfs tranen van geluk. Het liefst ging ik schreeuwen van blijheid, maar ik zat natuurlijk in de praktijk, dus dat kon niet. Ik zag al die jaren weer voor me.. Acht jaar waarin ik leefde in onzekerheid en zoveel frustraties, ein-de-lijk was het voorbij.. Ik mocht weer aan mijn toekomst beginnen. Ik heb gelijk actie ondernomen om mijn diploma te laten waarderen. Ik kreeg te horen dat mijn diploma uit Jemen gelijk is aan het niveau van een bachelor van de Nederlandse studie Geneeskunde. Ik probeer nu in te stromen in de master Geneeskunde, maar dat gaat lastig. Ik krijg veel te horen dat men niet weet wat ze met mijn situatie aan moeten en dat het ingewikkeld is voor mij. Nu wacht ik op een antwoord van het AMC of ik daar de master mag doen. Het is balen dat ik weer moet wachten, ik wil namelijk zo snel mogelijk beginnen zodat ik niet nog meer tijd verspil. Wat mij sterk houdt tijdens al dat wachten en onzekerheid, is dat ik weet dat ik gewoon er hard voor moet werken en dat ik mijn best moet blijven doen, zodat mijn droom echt waargemaakt kan worden. Totdat er een oplossing is voor mijn situatie, wil ik zo veel mogelijk kennis en ervaringen opdoen. Vandaar dat ik ook de cursus Medische Communicatievaardigheden volg bij Education for You. Ik leer daar hoe ik moet omgaan met patienten, hoe je vragen stelt aan patienten en hoe je handelt tijdens moeilijke casussen. Dat is natuurlijk heel erg anders dan in Jemen. Ook zijn de ervaringen van de artsen en studenten zelf ook leuk en leerzaam en ook krijg ik feedback op mijn taal. Het is erg verrijkend voor mij en elke les leer je weer iets nieuws. Zo blijft mijn kennis opgefrist!

Wat ik aan anderen wil meegeven, die misschien door hun situatie niet een makkelijke weg kunnen bewandelen om hun droom waar te maken, is dat ze zich niet moeten laten afschrikken door negativiteit. Ik hoor zo vaak ‘ als het niet lukt, ga dan maar verpleegkunde studeren’. Maar ik wil niet de makkelijke weg kiezen.. Hoe moeilijk het ook is, hoe lang ik ook moet wachten, chirurgie is en blijft mijn droom.”


Mohanad

“ Mijn naam is Mohanad Mjawaz en ik ben 29 jaar oud. Zo’n 3 en een half jaar geleden ben ik gevlucht uit Aleppo door de oorlog. In Syrie heb ik Business Administration gestudeerd, maar toen ik in Nederland kwam moest ik weer vanaf nul beginnen en dat was lastig.. Zeker om mijn vertrouwde leventje achter te laten. Echter is mijn vrouw zwanger en ik wil zo graag dat mijn dochtertje later trots is op haar vader. En zo vond ik de motivatie en het doorzettingsvermogen om er alles aan te doen om een nieuw leven op te bouwen hier, voor de toekomst van mijn gezin. Ik heb altijd al passie gehad voor programmeren en daarom heb ik hier toen deelgenomen aan cursussen van Hackyourfuture en ook stages gelopen. Toch merkte ik dat ik niet alles eruit kon halen wat er in zit en daarom wilde ik gaan studeren om mijn dromen echt te kunnen realiseren. Ik merkte al snel dat het moeilijk is om een universitaire opleiding te doen, zeker voor iemand die helemaal niet bekend is met het onderwijssysteem in Nederland. Voor de opleiding die ik wil doen (Computer science) moest ik het Wiskunde B CCVX examen halen op VWO niveau en ik heb in Syrie bijna geen wiskunde gehad. En nu moest ik Wiskunde B behalen in een vreemde taal voor mij, ik dacht dat het onmogelijk zou zijn! Toen kwam ik Edu4u tegen op facebook en eerst geloofde ik niet wat ze deden. Ik dacht dat er wel een addertje onder het gras moest schuilen, waarom zouden deze jongens zoveel tijd willen investeren om ons te helpen om toegelaten te worden tot een opleiding?! Maar al gauw kwam ik er achter dat er geen addertje was.. We werden al snel vrienden en ik moet eerlijk zeggen dat ik misschien 75% heb geleerd van de docent en 25% van de medestudenten. Zo hadden we een whatsapp groep waarin we elkaar 24/7 support gaven, we studeerden soms wel 12 uur op een dag! Ik zocht dus niet alleen een wiskundedocent, ik zocht ook een groep die me kon begeleiden en helpen.. Ik kreeg veel zelfvertrouwen door Edu4u, omdat er ook een fijne atmosfeer hangt: niemand ziet elkaar als een concurrent en iedereen gunt elkaar de hoogste cijfers. Wij zitten er allemaal met hetzelfde doel:een nieuw leven opbouwen hier door een studie te kunnen starten. Het voelde echt als een familie. Uiteindelijk heb ik wiskunde B op CCVX niveau in 11 weken kunnen behalen met een 7. Ik was niet eens meer zenuwachtig voor het examen, omdat ik het gevoel had dat ik me best had gedaan en de studenten en het Edu4u team ook hun best hebben gedaan. Dit had ik nooit verwacht voordat ik met deze cursus begon, dus ik ben wel een beetje trots op mezelf en ook op de medestudenten. En ik ben het Edu4u team ontzettend dankbaar voor hun begeleiding: zelfs nu ik geen les meer heb kan ik nog steeds bij hun terecht voor advies en hulp. En ook met de studenten ben ik nu dikke vrienden. Met behulp van het UAF heb ik ook Engels met een voldoende afgerond en het goede nieuws is dus dat ik in september ga starten met de opleiding Computer Science aan de Vrije Universiteit Amsterdam!! Een stap dichter bij mijn droom.. En dat ook zeker mede dankzij Edu4u!”