Cursus studievaardigheden

De nieuwe cursus Studievaardigheden voor nieuwkomers zal zich richten op de handvatten en vaardigheden die essentieel zijn voor het succesvol doorlopen van een studie. Een breed scala aan thema’s zal behandeld worden, waarbij er gedacht kan worden aan het toepassen van de juiste leerstrategieën tijdens het studeren, leren plannen, schrijfvaardigheden, scientific skills, sociale vaardigheden (CV, jezelf presenteren, leren samenwerken) en presentatie- en debatvaardigheden. Naast deze praktische zaken zal er ook aandacht worden besteed aan het leren omgaan met stress, faalangst en het geven en ontvangen van feedback. Na afloop van de cursus hopen we de belangrijkste handvatten en vaardigheden meegegeven te hebben waar jullie hopelijk de rest van jullie studie veel profijt van zullen hebben.

Thema’s die behandeld zullen worden tijdens de cursus Studievaardigheden

1)      Leerstrategieën: hoe leer je effectief? (o.a. leren plannen, huiswerk maken, hoe om te gaan met grote hoeveelheid leerstof, welke techniek pas je toe tijdens het leren)

2)      Psychologische aspecten tijdens het studeren: hoe ga je om met stress en faalangst? Hoe geef en ontvang je feedback?

3)      Schrijfvaardigheden: academic writing/English, het gebruik van bronvermeldingen

4)      Scientific skills: kritisch nadenken/redeneren, wetenschappelijk artikel leren lezen, leren tactisch lezen en beantwoorden tijdens tentamens/huiswerkopdrachten

5)      Sociale vaardigheden: jezelf leren presenteren bij bv een sollicitatie, do’s and dont’s bij motivatiebrieven en CV

6)      Presentatie/debatvaardigheden

Enkele praktische zaken op een rijtje

Voor wie: nieuwkomers die aan een studie gaan/willen beginnen of al begonnen zijn aan studie

Minimaal vereist taalniveau: B2

Wanneer: start februari 2020, elke zaterdag van 11:00-14:00 of 14:30-17:00

Duur: 3 lessen 

Waar: Asingaborg 82, 1082 SK, Amsterdam (Amsterdam-Zuid; tegenover de Vrije Universiteit van Amsterdam)

Aanmelden: vanaf januari 2020