Binnenkort starten we weer met de cursus Medische Communicatievaardigheden. Deze cursus richt zich op het voeren van een medisch gesprek (inc. gesprekstechnieken, houding, etc.) en het schrijven van verslagen.
Deze cursus dient ter mogelijkheid om medische communicatievaardigheden te ontwikkelen en te verbeteren en is niet een garantie om de communicatievaardigheden onderdelen van de BIG-toetsen te halen. Deze cursus is echter wel een goede voorbereiding voor de communicatieonderdelen van de BIG-toetsen en voor in de praktijk. Tijdens de lessen zullen we werken met casussen van veelvoorkomende en verschillende ziekten en zullen de studenten beoordeeld worden op hun vaardigheden en van feedback worden voorzien. De lessen zullen interactief zijn waarbij er veel rollenspellen gaan zijn en er ook simulatiepatiënten aanwezig zullen zijn die geneeskunde aan de VU studeren.
De lessen zullen verzorgd worden door zorgprofessionals, die ook hun ervaringen over het Nederlandse gezondheidssysteem zullen delen. Naast dat we hopen dat de medische communicatievaardigheden van de studenten van deze cursus versterkt zullen zijn na afloop, biedt deze cursus ook de mogelijkheid aan om het netwerk van de studenten te vergroten.

De thema’s van de lessen zullen als volgt zijn:

Les Thema
1 Introductie – Structuur van een consult
2 Anamnese
3 Hulpvraag
4 Tractus anamnese
5 Psychosociale anamnese
6 Verslaglegging
7 Omgaan met conflicten
8 Het geven van slecht nieuws
9 Gesprek met ouderen
10 Interculturele communicatie
11 Communicatie tijdens lichamelijk onderzoek
12 Neurologisch onderzoek
13 Anamnese en verslaglegging oefenen

Praktische zaken voor de MCV cursus op een rijtje:

Voor wie: buitenlands gediplomeerde artsen, die zich willen voorbereiden voor hun BIG-registratie in Nederland en/of die hun medische communicatieve vaardigheden willen versterken.
Minimaal vereist taalniveau: B2
Wanneer: wordt zsm bekend gemaakt
Duur: 7 weken
Waar: Vrije Universiteit Amsterdam (Amsterdam Zuid)
Docenten: Jeffrey Schaap (bedrijfsarts), Geke den Otter (jeugdarts), Jason Stokker (co-assistent), Mala Misra (AIOS klinische genetica), Jankees de Ridder (huisarts), Lotta Plomp (co-assistent), Agnes Prins (huisarts), Anna van der Miesen (ANIOS kinderpsychiatrie), Martin Nengerman (ambulanceverpleegkundige), Isha Crossley (ANIOS Cardiologie), Hannah Bakels (ANIOS klinische genetica), Amica Ko (co-assistent), Marjolein de Lange (plastische chirurg), Mohamed el Sayed (ANIOS Cardiologie), Halima Kharrat (co-assistent), Ronnay de Vries (huisarts)
Prijs van de cursus: 450,-