Vanaf week 9 (in de week van 25 februari) starten we weer met de cursus Medische Communicatievaardigheden. Deze cursus richt zich op het voeren van een medisch gesprek (inc. gesprekstechnieken, houding, etc.) en het schrijven van verslagen.
Deze cursus dient ter mogelijkheid om medische communicatievaardigheden te ontwikkelen en te verbeteren en is niet een garantie om de communicatievaardigheden onderdelen van de BIG-toetsen te halen. Deze cursus is echter wel een goede voorbereiding voor de communicatieonderdelen van de BIG-toetsen en voor in de praktijk. Tijdens de lessen zullen we werken met casussen van veelvoorkomende en verschillende ziekten en zullen de studenten beoordeeld worden op hun vaardigheden en van feedback worden voorzien. De lessen zullen interactief zijn waarbij er veel rollenspellen gaan zijn en er ook simulatiepatiënten aanwezig zullen zijn die geneeskunde aan de VU studeren.
De lessen zullen verzorgd worden door zorgprofessionals, die ook hun ervaringen over het Nederlandse gezondheidssysteem zullen delen. Naast dat we hopen dat de medische communicatievaardigheden van de studenten van deze cursus versterkt zullen zijn na afloop, biedt deze cursus ook de mogelijkheid aan om het netwerk van de studenten te vergroten.

De thema’s van de lessen zullen als volgt zijn:

Les Thema
1 Introductie – Structuur van een consult
2 Anamnese
3 Hulpvraag
4 Tractus anamnese
5 Psychosociale anamnese
6 Verslaglegging
7 Omgaan met conflicten
8 Het geven van slecht nieuws
9 Gesprek met ouderen
10 Interculturele communicatie
11 Communicatie tijdens lichamelijk onderzoek
12 Neurologisch onderzoek
13 Anamnese en verslaglegging oefenen

Praktische zaken voor de MCV cursus op een rijtje:

Voor wie: buitenlands gediplomeerde artsen, die zich willen voorbereiden voor hun BIG-registratie in Nederland en/of die hun medische communicatieve vaardigheden willen versterken.
Minimaal vereist taalniveau: B2
Wanneer: vanaf week 9 (in de week van 25 februari) elke week 2 avonden doordeweeks of 2 dagdelen in het weekend, per les 3 uur:
Doordeweeks op dinsdag- en donderdagavond 18:30-21:30
Weekend zaterdag en zondag 12:00-15:00
Duur: 7 weken (hele cursusperiode is van 26 februari tot 14 april)
Waar: Vrije Universiteit Amsterdam (Amsterdam Zuid)
Docenten: Jeffrey Schaap (bedrijfsarts), Geke den Otter (jeugdarts), Jason Stokker (co-assistent), Mala Misra (AIOS klinische genetica), Jankees de Ridder (huisarts), Lotta Plomp (co-assistent), Agnes Prins (huisarts), Anna van der Miesen (ANIOS kinderpsychiatrie), Martin Nengerman (ambulanceverpleegkundige), Isha Crossley (ANIOS Cardiologie), Hannah Bakels (ANIOS klinische genetica), Amica Ko (co-assistent), Marjolein de Lange (plastische chirurg), Mohamed el Sayed (ANIOS Cardiologie), Halima Kharrat (co-assistent), Ronnay de Vries (huisarts)
Prijs van de cursus: 450,-

Aanmelden:
Link avondcursus:
https://goo.gl/forms/IZ065AE9lpPZbqwA3
Link weekendcursus:
https://goo.gl/forms/hf3M9zzy0tnrmjxg1

Er is plaats voor maximaal 10 personen per cursus, dus meld je snel aan! Na het aanmelden zal 1 van de coördinatoren contact met je opnemen voor een telefonisch intake gesprek. Vragen over de cursus? Mail dan naar slazaar@edu4u.nl of abaghdadi@edu4u.nl (coordinatoren cursus MCV).